email: parisaivalis@gmail.com

.........................................................δεν είναι του θέλοντος ουδέ του τρέχοντος, αλλά του ελεούντος Θεού..................................................................................

***************** * 11ος του 2017 μ.Χ. * *************************************** * * * ********************************************************

Σάββατο, 27 Απριλίου 2013

Η ΑΜΑΡΤΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ


«Όλοι αμάρτησαν και στερούνται της δόξης του Θεού. 
Ο μισθός που πληρώνει η αμαρτία είναι θάνατος» 
                               Ρωμαίους γ’23, ς’23

Όπως όταν χωρίζεται η ψυχή από το σώμα, πεθαίνει το σώμα, έτσι και όταν χωρίζεται το Άγιο Πνεύμα από την ψυχή, πεθαίνει η ψυχή. Κεντρί του θανάτου είναι η αμαρτία. Ο θάνατος και η φθορά είναι γεννήματα της αμαρτίας. Η ψυχή εξαιτίας της αμαρτίας πέθανε από την αιώνια ζωή και τη βασιλεία του Θεού με το να χωρισθεί από το Άγιο Πνεύμα.
Έχεις προσέξει τι είδους ένωση έχει η ψυχή με το σώμα, ώστε να μην είναι δυνατόν να υπάρχει σώμα χωρίς ψυχή; Με τον ίδιο τρόπο φαντάσου πως ήταν ο πρωτόπλαστος άνθρωπος ενωμένος με το Άγιο Πνεύμα του δημιουργού όλων, του Θεού. Όταν πλανήθηκε όμως από τον πονηρό διάβολο και έκανε κακή χρήση της ελεύθερης θέλησης (του αυτεξουσίου) που του έδωσε ο Θεός, έγινε παραβάτης της εντολής του Θεού και αμέσως στερήθηκε τη χάρη του Αγίου Πνεύματος που είχε. Και για την ίδια αιτία, αργότερα, στερήθηκε και την ψυχή. Έτσι έγινε  θάνατος του σώματος για να αντιληφθούμε με τον θάνατο του σώματος που βλέπουμε, τον θάνατο της ψυχής που δεν βλέπουμε.
Όπως στο νεκρό σώμα έρχονται τα σκουλήκια, έτσι και στην ψυχή εκείνη που είναι στερημένη από τη χάρη του Θεού έρχονται σαν σκουλήκια: ο φθόνος, ο δόλος, το ψεύδος, το μίσος, η έχθρα, η μνησικακία, η συκοφαντία, η οργή, η εκδίκηση, η υπερηφάνεια, η αλαζονεία, η κενοδοξία, η ανόητη επιθυμία, ο θυμός χωρίς λόγο, ο ψιθυρισμός, η καταλαλιά, η ζήλεια, η φιλονικεία, οι βρισιές, τα περιγελάσματα, η μανία για δόξα, οι επιορκίες, οι όρκοι, η περιφρόνηση του Θεού, η αυθάδεια, η αδιαντροπιά και κάθε άλλη αμαρτία μισητή στον Θεό. Ώστε λοιπόν, ο άνθρωπος να μην είναι πια κατ’ εικόνα και ομοίωση του Θεού, όπως δημιουργήθηκε αρχικά, αλλά να γίνεται κατ’ εικόνα και ομοίωση του διαβόλου που είναι ο δημιουργός της αμαρτίας.
Όπως λοιπόν, ο άνθρωπος που δεν έχει ψυχή είναι νεκρός από τον κόσμο τούτο, με τον ίδιο τρόπο και εκείνος που δεν έχει τη χάρη του Αγίου Πνεύματος είναι νεκρός από τον Θεό και δεν είναι δυνατόν να ζήσει αιώνια στους ουρανούς. 
(άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος, Λόγος Δ’).
(Στο επόμενο θα δούμε πώς αλλάζει ‘στρατόπεδο’ η Ψυχή και Ζει!)

Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013

Η ΑΝΑΓΕΝΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ!

ΑΝΟΙΞΗ, η εποχή αναγέννησης της φύσης! Κι αν η Φύση αναγεννιέται, ο Άνθρωπος;
Σε συνέχεια προηγούμενης αναδημοσίευσης λόγων του Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου (949-1022 μ.Χ.), παραθέτω το δεύτερο απόσπασμα το οποίο αναφέρεται στην Αναγέννηση του Ανθρώπου και πώς αυτή γίνεται.
(Πριν χρόνια που ο εσωτερικός μου άνθρωπος βασανιζόταν και βίωνα τα μαστίγια της κόλασης και κανένας βέβαια δεν μπορούσε να το δει εξωτερικά - αν και φαινόταν από τις εκδηλώσεις μου -, σκεφτόμουν κι έψαχνα μια απάντηση: 'να μπορούσα να ξαναγεννηθώ;'. Φυσικά, από πουθενά δεν μπορεί να σου προσφερθεί αυτό το Θαύμα της Αναγέννησης (φιλοσοφίες ανθρώπινες κ.ά.), παρά μόνο όταν δεχθείς μέσα σου ότι το Ευαγγέλιο - η Καινή Διαθήκη του Κυρίου Ιησού Χριστού - είναι Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ!).
Ας δούμε όμως τι ωραία που μας το λέει ο άνθρωπος το Θεού, ο άγιος Συμεών:


                              Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ


"Εάν δεν γεννηθή κανείς άνωθεν (εάν δεν αναγεννηθή), δεν μπορεί να ιδή την βασιλείαν του Θεού" Ιωάννης γ'3


Πρόσεξε τι λέγει ο Ευαγγελιστής: "Εις όσους όμως Τον εδέχθησαν, έδωκε εξουσίαν να γίνουν παιδιά του Θεού, εις εκείνους δηλαδή που πιστεύουν εις το όνομά Του, οι οποίοι ούτε από αίματα, ούτε από το θέλημα σαρκός, ούτε από το θέλημα ανδρός, αλλ' από τον Θεόν εγεννήθηκαν" (Ιωάννης α'12-13).
Αν λοιπόν, εσύ δεν έχεις γεννηθεί πνευματικά από τον Θεό, είναι φανερό ότι ούτε παιδί Του είσαι, ούτε Τον έχεις δεχθεί μέσα στην καρδιά σου. Έτσι ούτε εξουσία σου έδωσε, ούτε μπορείς να λέγεσαι παιδί του Θεού. Και αφού δεν έχεις γίνει παιδί του Θεού, πως περιμένεις να δεις τον Θεό και Πατέρα σου στους ουρανούς; Κανένας άνθρωπος δεν έχει δει ποτέ τον πατέρα του προτού να γεννηθεί' και κανένας άνθρωπος δεν θα δει τον Θεό αν προηγουμένως δεν γεννηθεί από Αυτόν.
Γι' αυτό ο Κύριος λέγει: "Εάν δεν γεννηθή κανείς άνωθεν (εάν δεν αναγεννηθή), δεν μπορεί να ιδή την βασιλεία του Θεού" (Ιωάννης γ'3). Και "εκείνο που έχει γεννηθή από την σάρκα είναι σάρκα και εκείνο που έχει γεννηθή από το Πνεύμα είναι πνεύμα" (Ιωάννης γ'6), το οποίο βέβαια είναι άγιο, αφού γεννιέται από το Άγιο Πνεύμα.
 "Το Πνεύμα ερευνά τα βάθη του Θεού" (Α' Κορινθίους β' 10). Και εσύ αν έχεις γεννηθεί μόνο από τη σάρκα και δεν έχεις γνωρίσει ακόμα τη γέννηση το Πανάγιο Πνεύμα, με ποιό τρόπο λοιπόν περιμένεις να ερευνάς τα βάθη του Θεού; Ή, καλύτερα, πως μπορείς να βλέπεις τον Θεό; Θα το ομολογήσεις κι εσύ ο ίδιος αδελφέ, έστω κι αν δεν το θέλεις, ότι αυτό οπωσδήποτε είναι τελείως αδύνατο. (Ηθικός Λόγος Θ').

Δευτέρα, 8 Απριλίου 2013

Η Γη και η ...γειτονιά της!


Το διάβασα στον "Παγκόσμιο Άτλα" ('Η Καθημερινή') στις πρώτες σελίδες του τόμου, όπου αναφέρεται στο Ηλιακό Σύστημα και το μεταφέρω αυτούσιο:

"Εννέα κύριοι πλανήτες, οι δορυφόροι τους και αναρίθμητοι μικροί πλανήτες (αστεροειδείς) περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο και αποτελούν το Ηλιακό Σύστημα. Ο Ήλιος, το πλησιέστερό μας αστέρι, παράγει ενέργεια από πυρηνικές αντιδράσεις βαθιά μέσα στο εσωτερικό του, προμηθεύοντας το φως και τη θερμότητα που κάνουν δυνατή τη ζωή στη Γη. Η Γη είναι μοναδική στο Ηλιακό Σύστημα, γιατί υπάρχει σ' αυτή ζωή: το μέγεθος, η βαρυτική έλξη και η απόστασή της από τον Ήλιο δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για την εξέλιξη της ζωής."

Από τις ίδιες σελίδες παραθέτω μερικά στοιχεία για τους άλλους πλανήτες που έχουν σημασία:
* Δίας: θερμοκρασία -153°C (οι ακραίες είναι άγνωστες)
* Άρης: θερμοκρασία -137°C με 37°C
* Αφροδίτη: θερμοκρασία 457°C (οι ακραίες είναι άγνωστες)
* Ερμής: θερμοκρασία -173° με 427°C
* Κρόνος: θερμοκρασία -185°C (οι ακραίες είναι άγνωστες)
* Ουρανός: θερμοκρασία -214°C (οι ακραίες είναι άγνωστες)
* Ποσειδώνας: θερμοκρασία -225°C (οι ακραίες είναι άγνωστες)
* Πλούτωνας: θερμοκρασία -236°C (οι ακραίες είναι άγνωστες).
.........
Και έχω το απλό ερώτημα, πόσο τυχαίο είναι ότι "η Γη είναι μοναδική στο Ηλιακό Σύστημα" έχοντας "τις κατάλληλες συνθήκες για την εξέλιξη της ζωής";