email: parisaivalis@gmail.com

.........................................................δεν είναι του θέλοντος ουδέ του τρέχοντος, αλλά του ελεούντος Θεού..................................................................................

***************** * 11ος του 2017 μ.Χ. * *************************************** * * * ********************************************************

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

ΠΟΤΟ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΗ*


Δυστύχημα με πρόθεση θεωρείται ηθικά ο τραυματισμός ή θάνατος τρίτων καθώς και των συνεπιβατών, όταν ο οδηγός είναι κάτω από την επήρεια αλκοόλ.

Και η πρόθεση βέβαια υπάρχει κατά την στιγμή που ‘ακουμπάς’ το πρώτο ποτήρι ποτού, αφού ‘ξέρεις’ ότι ΔΕΝ πρέπει και ΔΕΝ μπορείς να οδηγήσεις με ασφάλεια (για όλους) ζαλισμένος και ‘κεφάτος’.

Μετά… άμα έχεις πιει, ΔΕΝ είσαι σε θέση πια να ελέγξεις τις πράξεις σου και τις σκέψεις σου, με αποτέλεσμα και να οδηγήσεις και να εμπλακείς σε σοβαρό δυστύχημα.

Να γνωρίζετε ότι ένας μεθυσμένος οδηγός έχει πολύ αργούς χρόνους αντίδρασης, διπλάσιους ίσως και τριπλάσιους των φυσιολογικών (το 1 δευτερόλεπτο γίνεται 2’’, ίσως και 3’’), καθώς επίσης και μειωμένη αντίληψη του χώρου. Κάθε ποτό αυξάνει ευθέως ανάλογα τις πιθανότητες να εμπλακούμε σε δυστυχήματα (δηλαδή με 4 ποτά οι πιθανότητες για το ΚΑΤ τετραπλασιάζονται).

Ακόμη, μετά από κάθε ποτό, οι δυνατότητες ‘αντίστασης’ στο επόμενο ποτήρι υποπολλαπλασιάζονται καθώς το κέφι φθάνει στο ‘τσακίρ’, οι αναστολές υποχωρούν, τα ‘εσωτερικά φρένα’ καταργούνται και η θέληση για το σωστό και ασφαλές εξασθενεί και τελικά εξαφανίζεται.

Αλήθεια, έχετε δει ποτέ ένα γιατρό, δικηγόρο, λογιστή, πολ. μηχανικό, δικαστικό, εφοριακό, υπάλληλο, διευθυντή, δημοσιογράφο, βουλευτή, μηχανικό, ηλεκτρολόγο και όχι μόνο να ξεκινάει την (ακίνδυνη για τη ζωή του) δουλειά του τύφλα στο μεθύσι; ΟΧΙ βέβαια.

Κι όμως, φίλοι μου, οι περισσότεροι από τους κυρίους (και κυρίες) αυτούς, σαν πραγματικοί Τζέκυλ και Χάιντ και ενώ ετοιμάζονται να κάνουν κάτι πραγματικά επικίνδυνο, όπως είναι το «οδήγηση», συμπεριφέρονται απίστευτα ανάγωγα για το υποτιθέμενο επίπεδο και σοβαρότητα που τους χαρακτηρίζει και μπεκρουλιάζουν, οδηγούν και προκαλούν πραγματικό πανικό και θάνατο κατά το, επί τροχών ζαλισμένο, διάβα τους.

* (συνέχεια από το βιβλίο του Ιαβέρη «εθνικό θέμα»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου