email: parisaivalis@gmail.com
***************** * 11ος του 2017 μ.Χ. * *************************************** * * * ********************************************************
Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011
Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011
A-ΛΗΘΕΙΕΣ & ΨΕΜΑΤΑ: 24γράμματα – Ηλεκτρονικό Περιοδικό: Γλώσσα – Ιστορ...
Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011
Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011
Φαντασία... στην οδήγηση!
Κυριακή 28 Αυγούστου 2011
ΠΙΟ ΤΣΟΥΧΤΕΡΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΚ
Κυριακή 7 Αυγούστου 2011
Αυτοκίνητα - σκοτώστρες στους ελληνικούς δρόμους

Κυριακή 10 Ιουλίου 2011
ΑΝΑΠΟΔΟΓΥΡΙΣΜΑΤΑ...
Τι μπορεί να βρουν μπροστά τους όσοι οδηγούν Κυριακή πρωί στην λεωφόρο Ποσειδώνος;
Κυριακή 3 Ιουλίου 2011
Περί των υπαίθριων διαφημιστικών πινακίδων
Πολλές πινακίδες ξηλώθηκαν ή ετοιμάζονται ίσως να ξηλωθούν αφού σταμάτησαν να αναρτούν διαφημίσεις σ' αυτές και πράγματι όπου έγινε αυτό άλλαξε ο περιβάλλον χώρος αφού ελευθερώθηκε από όλο αυτό το πλήθος και πολλές φορές κακόγουστων προβολών προϊόντων. Ως εδώ καλά... Το ερώτημα προς τους αρμόδιους είναι, πώς έχουν μείνει ΜΟΝΟ! διαφημίσεις που αφορούν καζίνο στο ιντερνετ; Μήπως για να μην αποσπάται το καταναλωτικό κοινό και να υπάρχει καλύτερο αποτέλεσμα, όπως έχουμε ξαναγράψει, στον εθισμό στο τζόγο;
Τρίτη 28 Ιουνίου 2011
O ¨Τροχός και η ζωή" κάθε μήνα στο Αρκαδικό Βήμα


Κυριακή 19 Ιουνίου 2011
Ο Σεμπαστιάν Οζιέ κατέκτησε το Ράλι Ακρόπολις

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011
Τρίτη 7 Ιουνίου 2011
"Αρχή της Αμυντικής οδήγησης"

.... Οι κανόνες οδικής κυκλοφορίας αναφέρονται σε ομαλές συνθήκες, όπου ο δρόμος είναι ο πλέον κατάλληλος, η κυκλοφορία ομαλή, η κατάσταση οδηγού και οχήματος καλή, το περιβάλλον δεν προκαλεί "εμπόδια" στον οδηγό ούτε προβλήματα στο οδόστρωμα και οι άλλοι που χρησιμοποιούν τον δρόμο, με οποιαδήποτε ιδιότητα) οδηγοί, επιβάτες, πεζοί, εργάτες, συνεργεία κ.λπ.), σέβονται και εφαρμόζουν τους σχετικούς κανόνες.
ΠΑΝΤΟΤΕ ΜΕ ΚΡΑΝΟΣ...


...όταν κινούμαστε με τη μηχανή ("έστω και για λίγα μέτρα" μου είχε πει πριν λίγα χρόνια ένας τελειόφοιτος της Ιατρικής 'που είχε δει πολλά'), αλλά για άλλη μια φορά μου το επιβεβαίωσε η καθημερινότητα... κι αυτό έγινε όταν έπεσε στη κατεβασμένη ζελατίνα του κράνους μου μια μύγα και ακούστηκε σαν χοντρό χαλίκι... κι όταν μετά από λίγο σταμάτησα την βρήκα νεκρή στον γιακά μου. Αν δεν φόραγα κράνος με κατεβασμένη ζελατίνα θα είχε μπει ίσως στο μάτι μου και με 80 χλμ/ω δεν θα ήταν ότι καλύτερο...
Σάββατο 4 Ιουνίου 2011
Στα παλιά λεωφορεία, την παλιά εποχή....

Στις αρχές του 20ου αιώνα, το κράτος είχε δώσει άδειες για την λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών σε ιδιώτες λεωφορειούχους, οι οποίοι, το 1952, ίδρυσαν έξι Κοινά Ταμεία Εκμετάλλευσης Λεωφορείων, τα ΚΤΕΛ, που λειτουργούσαν υπό την εποπτεία του - από το 1941 ιδρυθέντα - Οργανισμού Ελέγχου Αστικών Συγκοινωνιών.
Ακόμη, το 1929 ιδρύθηκε η Ηλεκτρική Εταιρεία Μεταφορών (ΗΕΜ) που είχε ως αρμοδιότητα να λειτουργήσει τραμ, τρόλλεϋ και λεωφορεία στις κεντρικές περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά, αλλά από το 1956 περιορίστηκε στα τρόλλεϋ, για να καταργηθεί τελικά το 1970 και να δώσει τη θέση της στον σημερινό ΗΛΠΑΠ.
Το 1961 ιδρύεται η πρώτη κρατική εταιρεία αστικών συγκοινωνιών με την επωνυμία Αστικές Συγκοινωνίες Περιοχής Αθηνών (ΑΣΠΑ), γνωστή και ως 7ο Κ.Τ.Ε.Λ., ενώ τελικά, το 1977, αφαιρούνται δια νόμου οι άδειες λειτουργίας Αττικής Συγκοινωνίας από τους ιδιώτες ιδιοκτήτες λεωφορείων. Τότε ιδρύονται η Επιχείρηση Αστικών Συγκοινωνιών (η οποία καταργήθηκε το 1992) και ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών για το σχεδιασμό, το συντονισμό και την εποπτεία του όλου συστήματος συγκοινωνιών της Πρωτεύουσας, που το 1993 έγινε ο σημερινός ΟΑΣΑ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών) με τις ίδιες αρμοδιότητες.
Το 1994 ιδρύθηκε η Εταιρεία Θερμικών Λεωφορείων (ΕΘΕΛ), σκοπός της οποίας είναι η εκτέλεση και εκμετάλλευση του συγκοινωνιακού έργου με θερμικά λεωφορεία, στην περιοχή αρμοδιότητας του ΟΑΣΑ.


Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011
Σάββατο 28 Μαΐου 2011
Παρασκευή 20 Μαΐου 2011
Δευτέρα 16 Μαΐου 2011
Πέμπτη 12 Μαΐου 2011
Τετάρτη 4 Μαΐου 2011
Διπλώματα Οδήγησης… Όταν το α-σκοπο συναγωνίζεται το παρά-λογο, τον αγώνα τον κερδίζει πάντα το τραγικό…!
Γράφει ο Άρης Ζωγράφος
Σε πείσμα των καιρών, είμαστε ακόμα ζωντανοί σαν Rock συγκρότημα… Για όσους ενδιέφερε και ενδιαφέρει να κερδίζουν από τη συζήτηση, να προβληματίζονται, να μετρούν τη δύναμη των επιχειρημάτων τους, να αμφισβητούν και να παλεύουν για να αποδείξουν το σωστό των απόψεων τους… χωρίς υστεροβουλίες! Στα δύο πρώτα μου σημειώματα, έθεσα κάποια ερωτήματα, ελπίζοντας όλοι αυτοί που συμμετέχουν στις επιλογές και τη διαμόρφωση της πολιτικής, να εκφράσουν με ονοματεπώνυμο την άποψη τους για το Νέο(;) σύστημα εκπαίδευσης και αξιολόγησης οδηγών και να εκθέσουν, τελικά, σε κοινή θέα τα συμφέροντά τους.
Όμως, μετά από 20 μέρες διαβούλευσης, οι “γνωστοί άγνωστοι” σύμφωνα με την προσφιλή τους τακτική, κωφεύουν, συμμετέχοντας σε όλες τις επιτροπές λήψης αποφάσεων… Δοξάστε τους!
|
Αρχικά θα ήθελα όλα αυτά τα e-mail που έλαβα να γίνουν προτάσεις και να εκτεθούν με ονοματεπώνυμο στον δημόσιο διάλογο.
Το να ψηφίζεις -ή να καταψηφίζεις- σε αυτό το στάδιο μια άποψη, και όχι να την αποδοκιμάζεις ή να προσπαθείς να την κάνεις καλύτερη με επιχειρήματα δεν είναι γόνιμο, και θα τολμούσα να πω ότι είναι χυδαίο να κρυβόμαστε πίσω από την ανωνυμία για να εκφράσουμε παράπονα, διαφωνίες ή και συμφωνίες.
Με τα παραπάνω, δεν υπεκφεύγω και άμεσα θα καταθέσω την άποψή μου, θεματικά, στις αντίστοιχες κατηγορίες της διαβούλευσης, ξεκινώντας από αυτό που θεωρώ ως κυρίαρχο.
Το θέμα των νέων εκπαιδευτών και εξεταστών αξιολόγησης δεξιοτήτων.
Όταν κάτι είναι σάπιο, όταν κάτι πεθαίνει και είναι πιο βίαιο και από ταινία του Ταραντίνο, δεν το εξωραΐζεις αλλάζοντας διαδικασίες, ή, ψεκάζοντάς το με δήθεν διαφάνεια και δόσεις διαδικτύου.
Απλά, το διαλύεις και το χτίζεις από την αρχή με όραμα, νόμους, κανόνες, λογική, και φροντίδα, ώστε να δύναται ο κόσμος που συναλλάσσεται με αυτό -και πολλές φορές είναι μέρος του- να το αγκαλιάσει και να το αγαπήσει.
Όλοι εμείς οι πολίτες, οδηγοί, εκπαιδευτές, γονείς, εξεταστές, πολιτεία, πρέπει να “θάψουμε το πτώμα”, για να πάψει επιτέλους να μυρίζει…!
Δεν μπορούμε στην μνήμη των 100000 νεκρών στους δρόμους την τελευταία 30ετία, να μιλάμε για εκπαιδευτές που έχουν σπουδάσει(;) στα ΙΕΚ…!
Και βέβαια, δεν αμφισβητώ την διάθεση για τα νέα παιδιά που επιθυμούν – αρκετά από αυτά τουλάχιστον - να εισέλθουν με όρεξη και όραμα στον τομέα της εκπαίδευσης οδηγών, αλλά περισσότερο καυτηριάζω την εκπαίδευση που αυτοί οι φοιτητές λαμβάνουν από αδιαβάθμητες σχολές, και το κατά πόσο αυτή τους καθιστά επαρκείς εκπαιδευτές, που θα μπορούσαν να διαχειριστούν τα σύγχρονα ζητήματα της αυτοκίνησης.
Το πρόβλημα της Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα, μετά από χιλιάδες project και βαρύγδουπα στρατηγικά σχέδια, φαντάζει άλυτο.
Για ένα τέτοιο πρόβλημα, ιδιαίτερα στον τομέα της συμπεριφοράς των χρηστών χρειαζόμαστε τους καλύτερους! Και μάλλον τους ψάχνουμε σε λάθος χώρους.
Όταν υπάρχει ένα πρόβλημα, στην κοινωνία έστω και παροδικό, καλούνται οι καλύτεροι να δώσουν λύσεις…! Εμείς που έχουμε 6 νεκρούς και 80 τραυματίες κάθε μέρα τι κάνουμε;
Μάλλον εθελοτυφλούμε, ή, η χειρότερη εκδοχή, δεν μπορούμε να εντοπίσουμε το πρόβλημα…!
ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΚΥΡΙΟΙ
Ο εκπαιδευτής και όλοι όσοι ασχολούνται, ή, εμπλέκονται στην ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ για την επόμενη δεκαετία, πρέπει να είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής προετοιμασίας, στον τομέα δραστηριότητάς τους. (Συμπεριλαμβανομένων και των νυν εκπαιδευτών, σε ταχύρυθμα τμήματα)
Πρέπει να ιδρυθεί σχολή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (Σχολή Μεταφορών και Οδικής Ασφάλειας) πενταετούς φοίτησης (4 χρόνια βασικές σπουδές + 1 χρόνο εξειδίκευση στον τομέα επιλογής) από την οποία θα αποφοιτούν, όλες οι επιμέρους ειδικότητες όπως:
§ Εκπαιδευτής παιδαγωγός κυκλοφοριακής αγωγής για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση
§ Εκπαιδευτής οδήγησης και κυκλοφοριακής αγωγής
§ Επιθεωρητής οδικής ασφάλεια
§ Εξεταστής ειδικών δεξιοτήτων
§ Πραγματογνώμονας οδικών συμβάντων
§ Ερευνητής συμπεριφορών στο οδόστρωμα
§ Σύμβουλος οδικής ασφάλειας
§ Εκπαιδευτικός σύμβουλος, και
§ 20 επιπλέον ειδικότητες που έχει ανάγκη πλέον ο χώρος…!
Το επιστημονικό και επαγγελματικό κενό που υπάρχει σήμερα, σε όλους τους πιο πάνω αναφερόμενους τομείς, πέραν της (κουτσής και πολλές φορές ακατάλληλης) εκπαίδευσης των υποψηφίων οδηγών, δεν καλύπτεται από καμία ειδικότητα.
Δυστυχώς πρέπει πλέον να παραδεχτούμε ότι η χρησιμοποίηση ανθρώπων, λόγω διαπλοκής, με άσχετες ειδικότητες, χωρίς εξειδίκευση και πολλές φορές ακατάλληλους και επικίνδυνους για το αντικείμενο, έχει δημιουργήσει την σημερινή ζοφερή κατάσταση στους δρόμους.
---------------------
Υ.Γ.
Για το μέλλον της εκπαίδευσης των εκπαιδευτών, έχουμε παραδώσει από το 2003 μαζί με την εκπόνηση του αναλυτικού προγράμματος, για την εκπαίδευση και αξιολόγηση των Υποψηφίων Εκπαιδευτών Οδηγών στον Ο.Ε.Ε.Κ. και ένα παράρτημα, που περιγράφουμε, την ανάγκη και τις διαδικασίες για την αναβάθμιση του πολύπαθου και παρεξηγημένου αυτού κλάδου.
Με εκτίμηση
Άρης Ζωγράφος
Εκπαιδευτής Οδήγησης - Ερευνητής Π.Π.
------------------------------
Ζωγράφος Α.Ε. [ www.zografos.com ]
Πρότυπες Σχολές Οδήγησης
Tel.: +30 2107777404
Fax.: +30 2107489677
E-mail: press@zografos.com
Τρίτη 12 Απριλίου 2011
Παρασκευή 8 Απριλίου 2011
Τετάρτη 6 Απριλίου 2011
Δευτέρα 4 Απριλίου 2011
Σάββατο 2 Απριλίου 2011
Τρίτη 29 Μαρτίου 2011
Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011
Κυριακή 27 Μαρτίου 2011
Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011
Ι. Καποδίστριας: “ο φιλήκοος των ξένων είναι προδότης”
«Ζήτω ο κυβερνήτης ο σωτήρας μας, ο ελευθερωτής μας!» εφώναζαν γυναίκες
Τρίτη 22 Μαρτίου 2011
Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011
Τροχαία ατυχήματα: Θλιβερή πρωτιά για 4 νομούς

Η θλιβερή πραγματικότητα με τα τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα είναι κάτι το οποίο έχει συζητηθεί, ειπωθεί και αναλυθεί πολλάκις. Αυτό που δεν ήταν απόλυτα γνωστό ως τώρα, είναι ποιοι νομοί κατέχουν τη δυσάρεστη πρωτιά των ατυχημάτων. Τα Δωδεκάνησα, η Αρκαδία, η Φθιώτιδα και η Καρδίτσα.
Δωδεκάνησα, Αρκαδία, Καρδίτσα, αλλά και Φθιώτιδα, όλοι τους νομοί με ξεχωριστές ομορφιές αλλά και μία άκρως θλιβερή πρωτιά. Είναι οι πρώτοι σε δυστυχήματα νομοί στην χώρα, ακόμα και η Φθιώτιδα στην οποία κατασκευάστηκε ο αυτοκινητόδρομος που παρακάμπτει το πέταλο του Μαλιακού.
Εν ολίγοις, είναι οι πλέον επικίνδυνες περιοχές της χώρας, βάσει των στατιστικών στοιχείων, που αφορούν στα τροχαία ατυχήματα του 2010.
Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης του Εργαστηρίου Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, την οποία δημοσιεύει το Βήμα και αναφέρεται στο χαρακτηρισμό της επικινδυνότητας και την ταξινόμηση των νομών της Ελλάδας, ανάλογα με τα τροχαία ατυχήματα που συμβαίνουν στα όριά τους.
Η έρευνα έγινε από τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης και διευθυντή του Εργαστηρίου, Κωνσταντίνο Ζοπουνίδη, το Διδάκτορα Μιχαήλ Νικολαράκη και τον Επίκουρο Καθηγητή, Μιχάλη Δούμπο.
Παρήγορο πάντως είναι το γεγονός πως το 2010 καταγράφηκε μείωση σε σχέση με το 2009 στα θανατηφόρα δυστυχήματα και στον αριθμό των νεκρών.
Σε όλες όμως τιθς υπόλοιπες κατηγορίες σημειώθηκε αύξηση, με τη μεγαλύτερη (5,1%) στους σοβαρά τραυματίες.
Συνολικά έγιναν 297 περισσότερα ατυχήματα και οι παθόντες αυξήθηκαν κατά 244 άτομα σε σχέση με το 2009.
Σημειώνεται ακόμη ότι οι μειώσεις δεν ήταν ομοιόμορφες σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος, καθώς σε 12 νομούς διαπιστώθηκε αύξηση σε όλες τις κατηγορίες ατυχημάτων και παθόντων.
Όπως επισημαίνει ο Κ. Ζοπουνίδης, "η μείωση κατά 10% περίπου στην κατανάλωση της αγοράς των καυσίμων (9,5% οι βενζίνες και 11% το πετρέλαιο κίνησης), μπορεί να αντιστοιχηθεί σε μείωση κατά 10% περίπου των διανυθέντων χιλιομέτρων κάθε οχήματος σε σχέση με το 2009".
Προσθέτει ότι "αν λοιπόν γίνει αναγωγή των δεδομένων του 2010 τότε θα έπρεπε σε όλα τα ατυχήματα και τους παθόντες να είχαμε μείωση κατά 10% για να είμαστε στα επίπεδα του 2009, πράγμα όμως που δεν συνέβη" ενώ συμπληρώνει ότι "η μείωση των διανυθέτνων χιλιομέτρων συνεπάγεται και κυκλοφορία λιγότερων οχημάτων ιδιαίτερα στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, άρα λιγότερο κυκλοφοριακό φόρτο".
Την πρωτιά στα τροχαία έχει πλέον ο νομός Δωδεκανήσου, ο οποίος μάλιστα ανέβηκε 19 θέσεις σε σχέση με το 2009.
Ενδεικτικά στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου καταγράφηκαν 38 νεκροί (αύξηση 19%), 71 σοβαρά τραυματίες (αύξηση 77%) και 314 ελαφρά (αύξηση 68%).
Όπως αναφέρεται στην έρευνα "ο νομός χρειάζεται περισσότερη μελέτη λόγω της νησιωτικής μορφολογίας του για να διαπιστωθεί σε ποιο νησί υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα ώστε να ληφθούν μέτρα άμεσης προτεραιότητας. Επίσης πρέπει να μελετηθεί ποια χρονική περίοδο γίνονται τα ατυχήματα, αν πρόκειται για την καλοκαιρινή περίοδο να προβλεφθεί ενημέρωση για τους κινδύνους που διατρέχουν οι επισκέπτες - παραθεριστές".
Στη 2η θέση επέστρεψε ο νομός Φθιώτιδας. Οι ερευνητές σημειώνουν η ολοκλήρωση των έργων στο πέταλο του Μαλιακού βελτίωσε την κατάσταση της οδικής ασφάλειας αλλά όχι στον αναμενόμενο βαθμό ενώ ο αριθμός των νεκρών έχει περιοριστεί σε σχέση με το παρελθόν αλλά παραμένει μεγάλος.
Στην επόμενη θέση βρίσκεται ο νομός Αρκαδίας από την 15η του 2009, με 18 νεκρούς, 28 σοβαρά τραυματίες και 202 ελαφρά, αλλά με το σύνολο των παθόντων να είναι 248 άτομα, αριθμός υπερβολικά μεγάλος για τα δεδομένα του νομού.
Στην 4η θέση είναι ο νομός Καρδίτσας και στην 5η η Αττική από την 2η που ήταν πριν δύο χρόνια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός της μείωσης του αριθμού των ατυχημάτων και των παθόντων.
Ωστόσο οι καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι "οι μικρές μειώσεις που έγιναν στην Αθήνα δεν βελτιώνουν καθόλου την επικινδυνότητα που υπάρχει στους δρόμους της και χρειάζεται να ληφθούν γενναίες και δραστικές αποφάσεις".
Επιπλέον, στην έκθεση τονίζεται πως γενικότερα το 2010 οι επιδόσεις της χώρας μας σχετικά με την οδική ασφάλεια κρίνονται αρνητικές ενώ για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των νεκρών κάτω των 1.000 ατόμων ετησίως, "θα πρέπει να εκπονηθεί και εφαρμοσθεί συγκεκριμένο σχέδιο που θα προβλέπει ανά περιοχή και κατηγορία ατυχήματος τις μειώσεις που πρέπει να γίνουν καθώς και τους επιμέρους στόχους".
Επισημαίνεται ακόμη ότι το μέτρο της απόσυρσης των παλαιών αυτοκινήτων για την ανανέωση του στόλου και την κυκλοφορία ασφαλέστερων οχημάτων θα βοηθήσει ενώ ζητείται να ληφθούν δραστικότερα μέτρα αστυνόμευσης κυρίως σε επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου αλλά και μέσα στις πόλεις.