email: parisaivalis@gmail.com

.........................................................δεν είναι του θέλοντος ουδέ του τρέχοντος, αλλά του ελεούντος Θεού..................................................................................

***************** * 11ος του 2017 μ.Χ. * *************************************** * * * ********************************************************

Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Αναγέννηση! Θέλεις;

Πάνε πολλά χρόνια που βρήκα στο δρόμο ένα μικρό βιβλιαράκι με τίτλο "Έχεις συναίσθηση της Πνευματικής Αναγέννησης;" με λόγους του Αγ. Συμεών του Ν. Θεολόγου σε ελεύθερη νεοελληνική απόδοση από τον Γεώργιο Χατζηγιάννη (Λευκωσία, Κύπρος). 
Στον πρόλογο αυτού του μικρού βιβλίου γράφει κάποια πολύ σημαντικά:

"Έχεις συναίσθηση της πνευματικής αναγέννησης; Νοιώθεις να έχεις αναγεννηθή; Ίσως, φίλε αναγνώστη, οι λέξεις αυτές να σου φαίνονται άγνωστες. Ίσως να τις ακούεις για πρώτη φορά. Ίσως ακόμα, να τις έχεις ξανακούσει, αλλά να μην γνωρίζεις ακριβώς τι σημαίνουν.
Και όμως, η συναίσθηση (η συνειδητοποίηση) της πνευματικής αναγέννησης του ανθρώπου είναι η αρχή της πραγματικής Χριστιανικής ζωής. Μάταιες είναι οι προσπάθειες του ανθρώπου να ζήσει τη Χριστιανική ζωή αν πρώτα δεν συναισθανθή ότι έχει αναγεννηθή. Όπως στο φυσικό κόσμο, το βρέφος πρέπει πρώτα να γεννηθή και μετά να αρχίσει να μεγαλώνει, έτσι και στον πνευματικό κόσμο πρέπει κάποιος πρώτα να αναγεννηθή και μετά να αρχίσει να αυξάνεται στη Χριστιανική ζωή. Η συναίσθηση της πνευματικής αναγέννησης λοιπόν, είναι κάτι τι πολύ βασικό, αλλά δυστυχώς και κάτι το πολύ ξεχασμένο στις ομιλίες και στα κηρύγματα.
.........
Ο Αγ. Συμεών έζησε τον ενδέκατο αιώνα (949 - 1022 μ.Χ.) και από νεαρή ηλικία αποφάσισε να ακολουθήσει συνειδητά το δρόμο του Χριστού. Έτσι, αφού "με τη χάρη του Θεού αναγεννήθηκε και βαπτίσθηκε με το Πανάγιο Πνεύμα", όπως λέγει ο ίδιος, ο Κύριος τον χρησιμοποίησε για να ξανακηρύξει τη ζωντανή σχέση που πρέπει να έχει ο πραγματικός Χριστιανός με τον Θεό. Κήρυξε στην Ορθόδοξη Εκκλησία της εποχής του, μέσα στην οποία επικρατούσε η νέκρα και η τυπολατρεία. Όλοι του οι λόγοι δεν απευθύνονται προς ειδωλολάτρες, αλλά προς Ορθοδόξους Χριστιανούς βαπτισμένους και μυρωμένους.
Και επειδή βλέπουμε ότι γενικά και σήμερα οι Χριστιανοί του τόπου μας έχουν καταντήσει τυπολάτρες και αδιάφοροι προς τον Θεό, πιστεύουμε ότι τα λόγια του Αγ. Συμεών είναι επίκαιρα.
.....
Τα αποσπάσματα των λόγων είναι από: Κατήχηση ΙΕ', Ηθικοί Λόγοι Ε', Η', Θ', Ι' και Λόγος Δ'.

Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ
"Εάν ένας δεν έχη Πνεύμα Χριστού, αυτός δεν είναι δικός Του." Ρωμαίους η'10.

Εκείνοι που δεν έχουν αναγεννηθεί από το Άγιο Πνεύμα, πως δεν ντρέπονται να λέγουν ότι είναι Χριστιανοί; Κι εκείνοι που δεν έχουν αλλάξει καθόλου τον τρόπο της ζωής τους, εκείνοι που δεν γνωρίζουν τον Θεό και που δεν έχουν προσωπική σχέση με τον Θεό, πως δεν ντρέπονται να συμπεριλαμβάνουν τον εαυτό τους μαζί με τους αληθινούς Χριστιανούς και μαζί με τους πνευματικούς ανθρώπους;
Πως δεν τρομάζουν να γίνονται και μερικοί από αυτούς διάκονοι και ιερείς και να ιερουργούν το Πανάχραντο Σώμα και Αίμα του Χριστού; Αληθινά απορώ! Όμως η τύφλωση του νου, η αναισθησία που την ακολουθεί, η άγνοια και ο εγωισμός, που γεννιέται από αυτές, τους κάνει να καταπατούν σαν λάσπη το αληθινό χρυσάφι, τον πολύτιμο λίθο, δηλαδή τον ίδιο τον Κύριό μας Ιησού Χριστό. (Κατήχηση ΙΕ').



                                   Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ


"Εάν δεν γεννηθή κανείς άνωθεν (εάν δεν αναγεννηθή), δεν μπορεί να ιδή την βασιλείαν του Θεού" Ιωάννης γ'3


Πρόσεξε τι λέγει ο Ευαγγελιστής: "Εις όσους όμως Τον εδέχθησαν, έδωκε εξουσίαν να γίνουν παιδιά του Θεού, εις εκείνους δηλαδή που πιστεύουν εις το όνομά Του, οι οποίοι ούτε από αίματα, ούτε από το θέλημα σαρκός, ούτε από το θέλημα ανδρός, αλλ' από τον Θεόν εγεννήθηκαν" (Ιωάννης α'12-13).
Αν λοιπόν, εσύ δεν έχεις γεννηθεί πνευματικά από τον Θεό, είναι φανερό ότι ούτε παιδί Του είσαι, ούτε Τον έχεις δεχθεί μέσα στην καρδιά σου. Έτσι ούτε εξουσία σου έδωσε, ούτε μπορείς να λέγεσαι παιδί του Θεού. Και αφού δεν έχεις γίνει παιδί του Θεού, πως περιμένεις να δεις τον Θεό και Πατέρα σου στους ουρανούς; Κανένας άνθρωπος δεν έχει δει ποτέ τον πατέρα του προτού να γεννηθεί' και κανένας άνθρωπος δεν θα δει τον Θεό αν προηγουμένως δεν γεννηθεί από Αυτόν.
Γι' αυτό ο Κύριος λέγει: "Εάν δεν γεννηθή κανείς άνωθεν (εάν δεν αναγεννηθή), δεν μπορεί να ιδή την βασιλεία του Θεού" (Ιωάννης γ'3). Και "εκείνο που έχει γεννηθή από την σάρκα είναι σάρκα και εκείνο που έχει γεννηθή από το Πνεύμα είναι πνεύμα" (Ιωάννης γ'6), το οποίο βέβαια είναι άγιο, αφού γεννιέται από το Άγιο Πνεύμα.

 "Το Πνεύμα ερευνά τα βάθη του Θεού" (Α' Κορινθίους β' 10). Και εσύ αν έχεις γεννηθεί μόνο από τη σάρκα και δεν έχεις γνωρίσει ακόμα τη γέννηση το Πανάγιο Πνεύμα, με ποιό τρόπο λοιπόν περιμένεις να ερευνάς τα βάθη του Θεού; Ή, καλύτερα, πως μπορείς να βλέπεις τον Θεό; Θα το ομολογήσεις κι εσύ ο ίδιος αδελφέ, έστω κι αν δεν το θέλεις, ότι αυτό οπωσδήποτε είναι τελείως αδύνατο. (Ηθικός Λόγος Θ').

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου