email: parisaivalis@gmail.com

.........................................................δεν είναι του θέλοντος ουδέ του τρέχοντος, αλλά του ελεούντος Θεού..................................................................................

***************** * 11ος του 2017 μ.Χ. * *************************************** * * * ********************************************************

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΟ


«Διότι δια της χαρίτος είσθε σωσμένοι δια της πίστεως και αυτό δεν προέρχεται από σας, αλλά είναι του Θεού δώρον, όχι από έργα, δια να μη μπορεί κανείς να καυχηθή» 
Εφεσίους β’8-9.

    Γι’ αυτό όλοι όσοι έχουν γίνει τέλειοι στην αγιωσύνη και στην αρετή, δωρεάν εσώθησαν και όχι λόγω των καλών τους πράξεων. Όχι μόνον αυτοί, αλλά και όλοι όσοι μετά από αυτούς θα γίνονται τέλειοι, με τον ίδιο τρόπο θα σωθούν.
    Η σωτηρία εμάς των πιστών δεν επιτυγχάνεται «με τα έργα του νόμου», για να μη μπορεί κανείς να καυχηθή» (Εφεσίους β’9, Γαλάτες β’16), όπως λέγει ο θείος Απόστολος. Δεν πρέπει να στηρίζουμε ακόμα και την παραμικρή ελπίδα για τη σωτηρία μας πάνω στα έργα· και εννοώ ούτε στις νηστείες, στις αγρυπνίες ή στις κατακλίσεις πάνω στο χώμα, ούτε στην πείνα και στη δίψα. Ακόμα, με θάρρος λέγω ότι δεν χρειάζεται ούτε το να δένουμε το σώμα μας με σίδερα, ούτε το να το βασανίζουμε με τρίχινα δέρματα. Διότι αυτά δεν έχουν καμμιά απολύτως αξία, αφού πολλοί και από τους κακούργους και τους φτωχούς αν και υποφέρουν αυτά, παραμένουν οι ίδιοι, χωρίς να απομακρυνθούν καθόλου από την κακία τους, ούτε και γίνονται καλύτεροι αφήνοντας την πονηρία τους. 
(Αγ. Συμεών ο Νέος Θεολόγος, Ηθικός Λόγος Η’).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου