email: parisaivalis@gmail.com

.........................................................δεν είναι του θέλοντος ουδέ του τρέχοντος, αλλά του ελεούντος Θεού..................................................................................

***************** * 11ος του 2017 μ.Χ. * *************************************** * * * ********************************************************

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

«Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν»

Παντού (ραδιοφωνικές εκπομπές, εφημερίδες κ.ά.) μιλάνε για την πρόληψη των ασθενειών (είτε αφορά την καρδιά, το έντερο, τον εγκέφαλο ή γενικά τον οργανισμό του ανθρώπου), παρά για την αντιμετώπισή τους η οποία είναι σαφώς δαπανηρότερη και πολύ πιο επώδυνη και κάποιες φορές μη αναστρέψιμη.
Βεβαίως, δεν λέμε κάτι καινούργιο, διότι το έχουν πει “οι αρχαίοι ημών πρόγονοι” και συγκεκριμένα ο Ιπποκράτης: «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν»!
Όλοι οι ειδικοί μιλώντας για πρόληψη, εκτός των προληπτικών εξετάσεων, αναφέρονται και εστιάζουν στην Διατροφή μας από την παιδική ακόμη ηλικία, την εφηβεία και στην πορεία ως ενήλικες.
Σε άρθρο ένθετου της “Εφημερίδας των Συντακτών” (26-27/4/14) αναφέρεται ότι κάποτε “η Ελλάδα ήταν δεύτερη μετά την Ιαπωνία στην κατάταξη των χωρών με χαμηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών νοσημάτων”. Κι αυτό οφειλόταν στον “τρόπο ζωής και τις διαιτητικές συνήθειές μας” τα οποία σήμερα “έχουν αλλάξει και έχει εγκαταλειφθεί ο παραδοσιακός μεσογειακός τύπος διατροφής”.
Πόσο εύκολο είναι με τους σημερινούς ρυθμούς ζωής να προφυλάξουμε τον οργανισμό μας; Κι αν κάποιοι, καθ' υπόθεση, μπορούν να ακολουθήσουν ένα καθημερινό πρόγραμμα σωστής διατροφής, θα πάρουν σίγουρα(!) όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός;
Αυτά τα ερωτήματα ήρθαν άλλη μια φορά στη σκέψη μου, ακούγοντας και διαβάζοντας, τα σχετικά περί της Πρόληψης και Διατήρησης της Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου